aA
Dalekie i męczące podróże sprzyjają podjadaniu niezdrowego jedzenia, które jest łatwe w spożyciu. Warto jednak poświęcić trochę czasu przed wyjazdem na przygotowanie pełnowartościowego posiłku, który będzie zdrowy i smaczny. Będziemy mieć wówczas również pewność, że danie jest świeże.
Co jeść w podróży?
© Shutterstock nuotr.

Często zastanawiamy się jakie jedzenie zabrać ze sobą w podróż. Otóż wszystko zależy od jej długości, liczby uczestników oraz środka transportu. Wiadomo bowiem, że w samochodzie jedzenie odbywa się w bardziej komfortowych warunkach niż na przykład w autokarze. Jednak również podczas postoju możemy chwilę przerwy wykorzystać nie tylko na przysłowiowe „rozprostowanie kości”, ale również zjedzenie smacznego i pożywnego posiłku.

Wcześniejsze przygotowanie apetycznych dań na podróż to pewność, że w daniu znajdą się nasze ulubione, a przede wszystkim świeże składniki. Piotr Ceranowicz, kucharz współpracujący z marką Lubella oraz uczestnik III edycji programu Top Chef proponuje, aby na podróż przygotować sałatkę, składniki można dobrać wedle uznania. Warto dodać produkty zbożowe np. kasze, makarony i zrezygnować z jajek, które w podróży mają złą sławę. Jak zaznacza należy pamiętać, aby sos do sałatki dodać do niej dopiero przed spożyciem.

pl.delfi.lt
Wszelkie informacje opublikowane na DELFI zabrania się publikować na innych portalach internetowych, w mediach papierowych lub w inny sposób rozpowszechniać bez zgody DELFI. Jeśli zgoda DELFI zostanie uzyskana, trzeba obowiązkowo podać DELFI jako źródło.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Basanavičiaus gatvė bus tylesnė: laikinai nelieka populiariausios dainininkės (12)

Jau dvidešimt penkis metus lietuviai neįsivaizduoja Palangos Basanavičiaus gatvės be balsingos...

Po karštų diskusijų dėl Lukiškių – policijos atsakymas: su maudomuku nedraudžiama eiti ir Gedimino prospektu fontanas neskirtas maudytis (329)

Paplūdimys Lukiškių aikštėje sukėlė daug aistrų tiek viešojoje erdvėje, tiek Seime....

Putinas žengia į pavojingą teritoriją: analitikai užsimena apie staigias permainas (251)

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ragino rusus įsivaizduoti šalį, kokią jie norėtų...

Šarui Barselonoje prognozuoja ir adaptacijos periodą, ir itin šviesią ateitį (49)

Prie „ Barcelonos “ vairo stojusį Šarūną Jasikevičių Ispanijos žiniasklaida mato kaip...

Vienas geriausių Lietuvos šefų išdavė tinginių pyrago receptą: smidrų ir rabarbarų fokačija nesaldus

Vasaros popietę su virtuvės šefu Tomu Rimydžiu , vadovaujančiu istorinės virtuvės restoranui...

Garsiausi šalies veidai rinkosi į žurnalo „L'Officiel Lithunia“ vakarėlį (14)

Žurnalas „L'Officiel Lithunia“ surengė pirmąjį vakarėlį po karantino į kurį plūdo...

Valstybės pagalba verslui: padeda augti ar žlugdo konkurenciją (2)

Valstybės parama padeda verslui auginti šalies ekonomiką, o kartu prisideda prie bendro šalies...

Su „Žalgirio“ gerbėjais nuoširdžiai atsisveikinęs Jasikevičius: tai – labai sunkus momentas (16)

Su „Barcelonos“ klubu savo ateitį susiejęs Šarūnas Jasikevičius ketvirtadienio vakarą...

Norite praturtėti? Nedarykite šių 7 klaidų (21)

Kas gi nesvajoja praturtėti? Ar ši svajonė išsipildys, pasakyti neįmanoma, bet tam tikri...

Viktoras Bachmetjevas

Esminiai dalykai. Ekonomistė Elena Leontjeva: kodėl kažkas kainuoja tiek, kiek kainuoja?

Naujausioje „Esminių dalykų“ serijoje – laisvosios rinkos sistema ir ekonominės žmogaus...

|Maža didelių žinių kaina