Biuro prasowe AWPL odpiera zarzuty

(9)
Biuro prasowe Akcji Wyborczej Polaków na Litwie odreagowało na oświadczenie premiera Algirdasa Butkevičius o przyszłości partii w koalicji rządzącej.
© DELFI / Kiril Čachovskij

Po mianowaniu przez ministra energetyki Jarosława Niewierowicza na stanowisko wiceminister energetyki Renaty Cytackiej, premier Litwy oświadczył, że zaproponuje prezydent zdymisjonowanie tego pierwszego, a o przyszłości AWPL w koalicji rządzącej zadecyduje Rada Polityczna.

Biuro prasowe w odpowiedzi na oświadczenie prezydenta zapewniło, że partia jest godnym zaufania partnerem, a żaden z ich wiceministrów nie znalazł się na "czarnej lieście"

"W mediach ukazały się komentarze, w których próbowano wiązać mianowanie Renaty Cytackiej na stanowisko wiceministra ze stabilnością koalicji rządzącej na Litwie. Akcja Wyborcza Polaków na Litwie oświadcza, że koalicja rządząca pracuje stabilnie, zgodnie z podpisaną w listopadzie 2012 roku umową koalicyjną. Żadna z partii wchodzących w skład koalicji nie dopuściła się złamania zapisów umowy koalicyjnej, natomiast wchodząca w skład koalicji rządzącej Akcja Wyborcza Polaków na Litwie jest uważana za jednego z najbardziej godnych zaufania partnerów, który wywiązuje się z zobowiązań wobec koalicji i zawsze głosuje zgodnie z osiągniętym uprzednio porozumieniem koalicjantów.

10 września rozpocznie się jesienna sesja parlamentu litewskiego. Zarówno parlamentowi, jak też Rządowi i koalicji rządzącej przyjdzie się zmierzyć z niemałymi wyzwaniami w związku z trudnościami, z jakimi borykają się litewscy eksporterzy, jak też nowymi prognozami dotyczącymi wzrostu gospodarczego kraju. Rząd i należących do koalicji rządzącej 88 parlamentarzystów są gotowi stawić czoła czekającym niełatwym zadaniom. 25 sierpnia planowane jest posiedzenie rady politycznej litewskiej koalicji rządzącej, na którym cztery partie wchodzące w skład koalicji omówią najważniejsze prace do wykonania w najbliższej przyszłości" - napisano w oświadczeniu AWPL.

albo komentuj anonimowo tutaj
Publikując komentarz zgadzasz się z zasadami komentowania
Czytaj komentarze Czytaj komentarze

Litwa

Życzenia Świąteczne, Biały Orzeł i Czarny Jastrząb na Dakarze (49)

Życzenia noworoczne prezydent Dalii Grybauskaitė, Orędzie Noworoczne Prezydenta RP, Biały Orzeł i Czarny Jastrząb będą polować na dobry wynik na Dakarze.

Sejm RL za wzmocnieniem współpracy z Polską, obniżenie wieku emerytalnego w Polsce, młodzi Polacy odnoszą sukcesy w imprezach sportowych na Litwie, premiery od polskich teatrów na Litwie (14)

Sejm przyjął rezolucję w sprawie wzmacniania ścisłej międzyparlamentarnej współpracy z Polską, obniżenie wieku emerytalnego w Polsce, młodzi Polacy odnoszą kolejne sukcesy w imprezach sportowych odbywających się na Litwie, premiery od polskich teatrów na Litwie.

"Nacjonalizm litewski" nie trafił do Sejmu RP, nagrodzono zasłużone Polki, Magiczny wieczór kolęd Ambasady RP w Wilnie, „Pojedynek stulecia: skrzypce i gitara" w Pałacu Balińskich w Jaszunach (14)

Bulwersująca poprawka uznająca litewski nacjonalizm za ustrój totalitarny, nagrodzono zasłużone Polki, magiczny wieczór kolęd Ambasady RP w Wilnie, dyskusja „Agenda na przyszłość: synchronizacja polityki w obliczu wyzwań”, Koncert bożonarodzeniowy „Pojedynek stulecia: skrzypce i gitara" w Pałacu Balińskich w Jaszunach.

Restart stosunków polsko-litewskich, nie będzie funduszu na rozwój Wileńszczyzny, zmarł Jan Mincewicz, Kolędy w karaoke, Polska na Międzynarodowym Charytatywnym Kiermaszu Świątecznym, spektakl „Oskar i Pani Róża (25)

W programie nowego rządu znalzło się miejsce na naprawę stosunków z Polską, minister spraw zagranicznych Litwy Linas Linkevičius na spotkaniu ministrów MSZ NATO w Brukseli zaprosił ministra MSZ RP Witolda Waszczykowskiego do Wilna, kolędy w karaoke, Polska na Międzynarodowym Charytatywnym Kiermaszu Świątecznym, spektakl „Oskar i Pani Róża.

Grupa parlamentarna "3 Maja" na rzecz Wileńszczyzny, „Popołudnie przyjaźni narodów", wystawa „Papież wolności", Steczkowska i Tchakounte w Wilnie, Festiwal Poezji Słowiańskiej (1)

W Sejmie RL powołano grupę parlamentarną "3 Maja", której zadaniem będzie opracowanie długoterminowej strategii politycznej dotyczącej wspólnot narodowych na Litwie, nauczyciel i działacz społeczny Žilvinas Radavičius zaprosił na tradycyjne „Popołudnie przyjaźni narodów", wystawa „Papież wolności", koncert Justyny Steczkowskiej, koncert króla bluesa Rolanda Tchakounte, Festiwal Poezji Słowiańskiej.
Facebook pl.DELFI.lt